8 saveta koji će vašoj kosi vratiti vitalnost

Danas postoji toliko zabavnih stvari koje možete da uradite sa svojom kosom. Možete je staviti u divne francuske pletenice, napraviti neurednu punđu ili tražiti od vašeg frizera da uradi balayage. Ali pazi! Preterano stilizovanje, preterano posvetljavanje ili jednostavno preterivanje upotrebe preparata može dovesti do toga da vaša kosa postane oštećena, lomljiva i tanka. Da biste sprečili da se te stvari dogode ili da popravite kosu ako je već oštećena, pratite ove savete:

1. Smanjite temperaturu vaše pegle ili fena za kosu

Ovo su magični aparati koji pretvaraju vašu običnu ili neposlušnu kosu u raskošne talase i lokne ili jednostavnu, u kosu punu volumena i sjaja! Ali sa svom tom toplotom dolazi do oštećenja — suvoće, lomljivosti i letenja kose na sve strane. Jedna od najvećih grešaka koje ljudi prave je postavljanje previsoke temperature kada kosu oblikuju toplotom. Osim ako nemate super gustu ili grubu kosu, posao ćete obaviti sa podešavanjem temperature srednjeg opsega na vašim alatima. Kada stilizujete kosu, uvek koristite proizvod za zaštitu od toplote da biste zaštitili kosu od toplotnog oštećenja.

2.Pažljivo rukujte mokrom kosom

Svaka kosa je najranjivija kada je mokra. A mogućnost oštećenja se zaista povećava ako je vaša mokra kosa fina, kovrdžava ili lomljiva. Zato postupajte pažljivo. Nikada ne pokušavajte da provučete četku kroz mokru kosu, osim ako nije četka posebno dizajnirana za taj zadatak. Većina profesionalaca preporučuje da koristite češalj sa širokim zupcima za raspetljavanje. Kada izađete iz tuša, preskočite snažno trljanje. Umesto toga, nežno obrišite kosu pamučnim peškirom, ili još bolje, krpom od mikrovlakana ili mekom majicom. Ovim se izbegava trenje koje može dovesti do stresa na ranjivu kosu. Ne pričvršćujte kosu ni elastičnom trakom kada je mokra – to može izazvati lomljenje.

3. Prepustite se bogatim i lekovitim maskama za kosu

Maske za kosu su inače bogatije od običnih balzama za kosu. Sadrže visoke koncentracije reparativnih i hidratantnih sastojaka, poput vitamina, ulja i prirodnih elemenata. Takođe su gušće od običnih regeneratora, tako da kada ih nanesete na vlažnu kosu, ostaju na mestu. To daje ovim formulama vremena da dublje prodru u površinu kose i popune praznine i ureze koji se razvijaju na površini oštećene kose. Maske nastavljaju da rade čak i nakon što ih isperete. Pronađite masku koja odgovara vašem tipu kose – na primer, obojenu ili ekstra grubu i neposlušnu. I ne žurite – što duže ostavite, to će biti efikasnije.

4. Prihvatite tretmane koji se ne ispiraju

Tretmani i regeneratori za kosu koji se ne ispiraju su kao telohranitelji koji rade 24 sata dnevno. Služe i štite od pranja do pranja jer ih ne isperete. Kao i većina proizvoda za kosu, sredstva koja se ne ispiraju mogu se prilagoditi vašem tipu kose. Za najbolje rezultate, na vlažnu, a ne mokru kosu nanesite prerparat ii raščešljajte ga češljem sa širokim zupcima za ravnomernu raspodelu.

5. Posećujte frizerske salone i uživajte u tretmanima

Ponekad kućna maska jednostavno nije dovoljna za izuzetno oštećenu kosu. Tada ćete možda morati da odete profesionalcima. Profesionalni, salonski tretmani za kosu sadrže najveću moguću koncentraciju aktivnih sastojaka. Oni ciljaju na bilo koju vrstu oštećenja kose – od pramenova koji su previše obrađeni ili slabi, do kose kojoj je potrebna mega infuzija vlage. Vaš stilista će obično primeniti tretman za oštećenje kose direktno u posudi za šampon, a pošto su ove formule tako koncentrisane, odmah ćete videti i osetiti transformaciju!

6. Ojačajte kosu

Jedan od razloga zbog kojih dolazi do oštećenja kada farbate ili posvetlite kosu ima veze sa hemijskim procesom. Da bi boje za kosui pravilno funkcionisale, moraju olabaviti strukturne veze vaše kose. Jednom kada vlasi postanu ugrožene, vaša kosa je podložnija lomljenju, isušivanju i oštećenju. Dodavanjem specijalnih formula za očuvanje veze vašoj boji kose, vaš stilista može spriječiti uništavanje veze.

7. Skratite procvetale krajeve

Kosa će počinju da se raspliću odozdo prema gore, što dovodi do dosadnog, slomljenog, kovrčavog nereda. Da biste sprečili ispucale vrhove na prvom mestu, održavajte kosu gipkom i snažnom uz pomoć šampona za jačanje, balzama i krema koje se ne ispuštaju. Da biste sprečili da ispucali vrhovi izmaknu kontroli, posetite svog frizera radi redovnog podrezivanja. Uopšte ne morate da gubite mnogo dužine – vaš stilista može jednostavno da „opraši” krajeve da bi vaša kosa ostala zdrava, jaka i neoštećena.

8. Ne dozvolite da vam kosa postane “žedna”

 Suva koža izgleda ispucala i bez sjaja, zbog čega nikada ne bi trebalo da preskočite hidratantnu kremu. Suva kosa je glavni uzrok oštećenja i lomljenja kose, jer ako vaša kosa nema optimalan nivo vlage, ona će postati lomljiva i lomljiva, baš kao i vaša koža. Ako ste skloni suvoj kosi, prihvatite režim hidratacije koji uključuje hidratantni šampon, balzam, masku i proizvod koji se ispira. To je najlakši način da sprečite isušivanje vaših pramenova. Zato vam preporučujemo SYNEBI NUTRIENTE SHAMPOO kao i NUTRIENTE CONDITIONER, a nakon toga, SYNEBI GLOWING 10 IN 1 SPRAY koji se ne ispira. Čuvajte vašu kosu, ona je vaš najlepši adut! 

Društvene mreže

Najnoviji proizvodi

Krema za oblikovanje kovrdža Maxima Free Style

maxima free style curly krema za oblikovanje kovrdzave kose

1.900 din.

Još saveta za zdravu kosu

5 saveta za negu kose ovog proleća

Zima je konačno gotova, ali šteta od suvog vazduha i hladnih temperatura ostaje na kosi. Proleće i leto su dobrodošla promena, ali promena klime može